Aaaaaaaaa

"AZ OLVASÁS SZERETETÉT SZÜKSÉGES ÁTADNUNK A KÖVETKEZŐ GENERÁCIÓKNAK"


Az Irodalom Éjszakája négy év után újra visszatér Budapestre. Idén összesen 22 ország vesz részt benne. Az idei évfolyam kiemelt támogatója Budapest Főváros Önkormányzata, az esemény védnökségét Szalay-Bobrovniczky Alexandra humán főpolgármester-helyettes vállalta el. Ebből az apropóból kerestük fel kérdéseinkkel Főpolgármester-helyettes asszonyt:


Mi vezette Önt ahhoz a döntéshez, hogy aktívan bekapcsolódjon az Irodalom Éjszakája projektbe?

Büszkék vagyunk Budapest rendkívül gazdag kulturális kínálatára, amelyet mindig lehet és kell is színesíteni. Az idei Irodalom Éjszakája projekt azért is fontos szerintem, mert ezáltal modern, megújult formában, a fiatalokra valóban hatást gyakorló, kreatív kezdeményezés mellé állhattunk.


Ön szerint mi a legfőbb hozadéka az Irodalom Éjszakájának?

A magyar nemzet fővárosa ismét fontos kulturális esemény helyszíne lehet. Örülök, hogy Budapest egyre többet olvas és, hogy a kortárs nemzetközi irodalom bekerül az emberek hétköznapjaiba. Az irodalom valóban élővé válik erre az egy éjszakára, köszönhetően a fővárosi fenntartású Katona József Színház kiváló színészeinek.


Milyen a viszonya a világirodalomhoz?

Szerencsésnek mondhatom magam, mert gyerekkorom óta szeretek olvasni és otthon, a szüleim könyvespolcán bő kínálatból válogathattam. Azt hiszem, az olvasás szeretetét szükséges átadnunk a következő generációnak.


Rengeteg elfoglaltsága mellett marad ideje az olvasásra?

Mindig próbálok időt szakítani rá.

A klasszikus papír könyvek szeretete továbbra is meghatározó számomra, de emellett egy olyan világban élünk, ahol a tudás, az információ jelentősége egyre növekszik, így fontos felhívni a figyelmet a digitális irodalom fontosságára. Ezért indítottuk el tavaly Hangoskönyv alkalmazásunkat, ez egy ingyenesen letölthető applikáció, melynek köszönhetően remek fővárosi színészeink által felolvasott, kortárs írók és költők műveit hallgathatjuk útközben. Idén frissülni fog az alkalmazás nemzetközi választékkal is, az Irodalom Éjszakáján előadott szövegek egy részével.


Milyen könyv van most éppen az éjjeliszekrényén?

Szerb Antaltól a Pendragon legenda.


TOVÁBBI BEJEGYZÉSEK

FB.png
Insta.png
Youtube.png

© Irodalom éjszakája 2019 Minden jog fenntartva.

This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now